Kuşadası Gezilecek Yerler



  Merhabalar, sizlere yazımda en çok sevdiğim yerlerden birisi olan Kuşadası'nı tanıtacağım. Gittiğinizde nereleri gezmeniz gerek bunları aktarmaya çalışacağım.

  Kuşadası, Türkiye'nin turizm alanında gelişmiş ve ilk turizm merkezlerinden birisidir. Aydın'ın bir ilçesi olup, egenin bana göre parlayan yıldızıdır. Ama değeri bilinmemektedir. Sahip olduğu limanla ilk kruvaziyer turizminin başladığı yerdir. Aslında Kuşadası'na gereken önemi daha çok vermeliyiz ülke olarak. Kuşadası'na yakın bölgede oturan insanımız oraya yakın diye gitmekte ama ülke geneline baktığınızda tatile gidecek insanlar Antalya, Çeşme, Bodrum şehirlerini gitmek istemektedir. Neden? Çünkü bu şehirler turizm ve eğlence bakımından kulaktan kulağa dolaştığı için. Bu üç şehir de güzel ama Kuşadası da güzeldir. Kuşadası'na turist olarak en çok gelen Avrupalılardır. Ne güzel bir bölgemiz var ''Ege'' kıymetini bilelim. Üniversiteye başladığımda edindiğim bir sürü arkadaşım bırakın Kuşadası'nı, egeye bile gitmemişler. Sizlere sesleniyorum; kaybınız çok büyük. Görmeden ölmeyin. :D Bir egeli olarak nasihatimdir. Neyse kaptırdım ben kendimi gelelim asıl konumuza. Kuşadası'na geldiniz nereleri gezmeniz gerek buyurun bakalım;

  Şehir Surları Ve Kalesi
17. y.y. da Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen bu yerleşim maalesef  yeni inşa edilen binalarla azalmış ve görünmez olmuştur. Keşke bu alana hiç modern bina dikilmeseymiş yukarı arka kısıma doğru olsaymış dediğim kalıntılar. Kuşadası merkez sokaklarında görebileceğiniz kalanların hala sapasağlam göründüğü yapılar. 


Kervansaray


Eski bir fotoğraf


  Kaleiçi Camisi
Kuşadası merkezde bulunan bu cami, insanlar tarafından bilinmese de önemi büyüktür. Gitmişken bir sorun, bir bakın isterim. Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu cami, Osmanlı döneminden kalma sağlamlığıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca camiye bitişik dikdörtgen yapılı, üstü kubbeli olan alan ise 19. y.y. da Sığla Sancağı Mütesellimi İlyas Ağanın yaptırdığı Cami Kütüphanesidir. Yine Osmanlı devletinden kalan kütüphane olması ile önemi artmaktadır.




Kaleiçi Hamamı ve Belediye Hamamı
Zamanında bu güzel şehri ziyaret eden Evliya Çelebi'nin, Seyahatnamesinde anlattığına göre biri surların içinde diğeri ise surların dışarısında bulunan iki adet hamamdan söz etmektedir. Buna göre içerdeki Kaleiçi Hamamı, dışarıdaki de şimdiki ismiyle Belediye Hamamı. Görmenizi tavsiye ederim.





  Güvercinada
Kuşadası limanının ucunda bulunan küçük ada. Yapaydır. 1826 da adanın üstüne Barbaros Hayrettin Paşa bir iç kale yaptırmış, İlyas Ağa ise surları yaptırmıştır. Adaya herhangi bir saldırı olursa korunma amaçlı olarak. Kuşadası'na gittiğinizde uzaktan bakmayı değil bizzat üstüne yürüyerek ziyaret etmeyi, fotoğraf çekmeyi unutmayın. Muhteşemdir.






  Yılancı Burnu
Güvercinada'nın karşısında bulunur. Önceden yaşanılan bir antik kent olduğu bilinmektedir. Kalıntılar sular altında da bulunmaktadır. İsminin Neapolis ya da Marathesion olduğu düşünülmektedir.




  Kadınlar Plajı ( Ladies Beach)
Eskiden patika bir yol ile ulaşılırmış bu plaja. Kadınlarda kimsenin bilmediği, uğramadığı bu yere gidip gözlerden ırak bir şekilde güneşlenir, rahatça hareket ederlermiş. İşte bu yüzden Kuşadalılar bu yere Kadınlar Plajı olarak anmaya başlamış ve ismi böyle kalıcı olmuştur. Ben küçükken Kuşadası'na gittiğimizde bu yere yüzmeye giderken şey sanırdım; plajı kadınlar satın almış ve çoğunlukla kadınların yüzdüğü bir yer sanırdım. Çocukluk işte. :D Merkeze 4 km uzaklıkta olup, plaj ücretsizdir. Etrafında otel, pansiyon, bar ve restaurantlar bulunur. Mekanlardan gelen müzikle çok keyifli yüzmeler sizleri bekler. Beyaz parlak bir kum, şeffaf suyuyla muhteşem bir plaj. Ayrıca bayağı gidersiniz hala su belinize gelir. Muhakkak gidin görün egenin incileridir bunlar.






  Dilek Yarımadası Milli Parkı
Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne ulaştığı bu yeşillik içinde, soğuk berrak deniziyle eşşiz bir yer. Kuşadası'na gelenlerin uğramadan gitmemesi gereken bir yer. Muhakkak gidiniz. Piknik yapıp, denize girmek, kitap okumak, dolaşan yaban domuzlarını beslemek gibi yeşillik içinde tatil yaparsınız. Botanik olarak çok zengin sırf bunun için bile gidilir. Kuşadası'nın güneyi tarafında yer almaktadır. Şehir içinden dolmuşla ya da arabanızla gidebilirsiniz. Giriş ücreti vardır. Girişte bulunan Zeus Mağarası' na da uğramadan geçmeyin lütfen. Soğuk suda yüzmek, yan tarafında bulunan çamurdan sürüp güzelleşmek, tatlı ve tuzlu suyun buluştuğu tatla oluşan soda gibi suyundan da içerek, fotoğraf çekerek büyülenebilirsiniz. Zeus, kardeşi Poseidon'u kızdırınca bu mağarada saklandığı anlatılmaktadır.










Zeus Mağarası
  Kurşunlu Manastırı
Davutlardan 12 km uzaklıktadır. 8. y.y. da göçen Hristiyan din adamlarının bu bölgede gizlenebilecekleri ve tapınabilecekleri kiliseler ve manastırlar yaptığı bölgedir. Ormanın içinde gizliliği ilgi çekmiştir.











  Davutlar Mahallesi
Kuşadası'nın güney tarafında bulunan mevkidir. Plajına, çarşılarına gidip görebilirsiniz. Bölgede bulunan otellerden birinde kalabilirsiniz. Merkezden dolmuşlarla kolaylıkla gidip gelebilirsiniz.







  Kuşadası Marina
Şehir merkezinde bulunan marinada yürüyüş yapıp fotoğraf çekebilir, gün batımında yemek yiyebilirsiniz. Yakınında bulunan alışveriş merkezinde alışveriş yapıp, dinlenebilirsiniz. Bence dünyanın en güzel Marinasıdır kendisi. Çok seviyorum. Tavsiye ederim.




   Efes Antik Kent ve Meryem Ana 
İzmir ilinin Selçuk ilçesine bağlı Kuşadası'nın yakınında bulunan en güzel antik şehirdir. Amazon adı verilen kadın savaşçıların kurduğu bir şehirdir. Birçok uygarlığa memleket olmuş cennet yer. Artemis Tapınağı ile dünyanın 7 harikası arasında yer alır. İçinde Artemis Tapınağı, Meryem Ana Kilisesi, Bazilika, Meryem Ana Evi, Efes Tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi, Yamaç evler, Yedi Uyurlar mağarası bulunmaktadır. Muhakkak gitmeniz gereken yerlerden bir tanesidir. Giderken tarihini anlatan bir yazı alıp ona göre gezip bakmanız iyi olur. Giriş ücretlidir. Müze kartınızla girebilirsiniz ama içindeki 2 yere ücretli giriliyor. İnternetten araştırabilirsiniz. Nisan- ekim arası 08-19.00 arası, kasım-mart 08-17.00 arası açıktır. Merkezden arabalarla yarım saatte gidebilirsiniz.


Meryem Ana Müzesi

Efes Antik Tiyatro














Meryem Ana Evi




Yedi Uyuyanlar Mağarası

Yedi Uyuyanlar


  Şirince Köyü
İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı bir köydür. Kuşadası merkezden giden arabalarla bir sabah kahvaltınızı burada yaparak kendinize  ödül vermelisiniz. Organik köy kahvaltısı yapar, kendi ürettikleri meşhur içeceklerini deneyebilir, köy pazarından alışveriş yapabilirsiniz. 






Matematik Köyü














  Genel Kuşadası Görünümü














  Kuşadası'na geldiğinizde bu yerleri gezmeyi, görmeyi unutmayınız. Sizlere faydalı olabilmişimdir umarım. Yorumlarınızı bekliyorum. Başka bir yazımda görüşmek dileğiyle. Kuşadası 💛💛 aşktır. :D 

You Might Also Like

0 yorum

En Çok Okunanlar

Bodrum En İyi Sahilleri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar? Yaz yaklaşıyor, insanın da içi kıpır kıpır oluyor tabii. Size Bodrum'un televizyonlarda anlatıla...