2018 Turizm Beklentisi



  Turizm Bakanlığı'nın, turizm işletmelerinin, turizm çalışanlarının merak ettiği konuyu ele alacağız. 2018 yılı Türkiye de nasıl geçecek, istihdam çok olacak mı, turist sayısı artacak mı, hangi pazarlar yoğunlukta olacak gibi soruların cevaplarını ele almaya çalışacağım.
  
 Bildiğiniz gibi siyasi olaylar, komşu coğrafyadaki savaşlar, diplomatik olaylar turizmi etkileyen en önemli unsurlardır. 2015/2016 turizm krizinden sonra 2017 yılı ülkemiz kaybettiği turistin %30'unu geri kazanmıştır. Bu kazanç pazarı Rusya ve İran olmuştur. Siyasi olayların turizme nasıl etki ettiğini tam olarak algılayamayabilirsiniz bu konuya ilginiz yoksa.  Bizim için en kötü ambargolardan biri Rus devletinin o yıl bize turist göndermemesi ile turizm sekteye uğramıştır. 2016 yılı içinde Rus devletiyle aramız düzelmeye başlayınca 2016 yılı Rus turistin bir kısmı aynı şekilde geri kazanılmıştır. Bu yıl yaz ayları için İngiliz ve diğer Avrupa devletlerinden erken rezervasyon oranları şuan iyi ve patlamış durumdadır. Bunun daha yazın aniden (münferit) gelenleri de olacak ve Rus, İran pazarı gittikçe iyi durumda olduğu içinde uzmanlar bu sene turizmde patlama yaşanacağı müjdesini haberlerde bizlere iletmektedirler. İşte somut olarak anlattığım örnekler, bu gibi durumların turizmi nasıl etkilediğini anlamış olmalısınız. 7 havayolu şirketinin İstanbul'a uçuşlarını durdurması da çok konuşulmuştu fakat bunu THY'nin rekabet gücü olduğunu vurgulamak da isterim. 





Ülkemiz turizm konusunda gerekli tanıtımları, reklamları, kampanyaları, dış politikayı, teşvikleri iyi sağlayıp, çok çalışarak turizmi iki yılda tekrar iyileşme aşamasından üste çıkarmıştır. Yetkililerin açıklamasına göre sadece Antalya'ya bu sene için 13-14 milyon turist beklemekteler. Bu veriler tahmin değil ellerindeki erken rezervasyon ve bilgiye dayanmaktadır. Turizm işletmeleri, çalışanları bu sene iyiyiz, biraz rahatlayalım ama tabii ki her zaman ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak, gelen turistleri bilgilendirmek, kültürümüzü kötülemeden göstermek, arkadaşlıklar kurarak, biz turizm çalışanları olarak işimizi en iyi şekilde yapıp, fikirlerimiz ve projelerimiz varsa bunu devletimizle paylaşarak destek olmalıyız. Devletin olduğu kadar bizimde görevlerimiz bulunmaktadır vatandaş olarak ya da turizmci olarak.




  Bunların dışında da bu kadar güzellikte olan ülkemizin değerini bilelim. Üç tarafı denizle kaplı olan ülkemizde, umarım Cruise turizmi için daha çok geliştirme yapılır. Kendi seyahat gemilerimizin olması, limanlarımızın düzenlenmesi, bu alanda da daha çok turist kazanmamız umuduyla. 2018 hepimiz için iyi geçsin. Görüşmek üzere sayın okuyucularım. :D


Kuşadası

You Might Also Like

0 yorum

En Çok Okunanlar

Bodrum En İyi Sahilleri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar? Yaz yaklaşıyor, insanın da içi kıpır kıpır oluyor tabii. Size Bodrum'un televizyonlarda anlatıla...