Denizli Gezilecek Yerler



  Merhaba, bu yazımda sizlere Ege bölgesinin gizli tarihi ile bütünleşmiş Denizli şehrimizi tanıtacağım. Horozuyla ünlü şehrimizin gezilecek yerlerine buyurun bakalım.

  Pamukkale Travertenleri
Dünyada başka yerde olmayan bir yerdir. Herkesin gidip görmesi gereken jeolojik olayların sonucu. Bölgede 17 farklı sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Suyunun kemiklerimize ve ağrılara iyi geldiği kanıtlanmıştır. İnanılmaz bir yer. UNESCO Dünya Mirası listesindedir.







  Akhan Kervansarayı
İpek Yolu üzerinde bulunan, mermerden yapılma kervansaraydır. Anadolu Selçuklu Devletinden kalma son kervansaraydır. Restorasyonu tamamlanmış, görülmesi gereken yer. Böyle yerleri çoğumuz bilmeyiz aslında, atalarımızdan kalan bu eşsiz yerleri yalnız bırakmamak gidip görmek gerek. Özellikle çocuklu aileler, böyle yerleri çocuklarına gezdirirse, çocuk görsel zekasıyla tarihini daha iyi ve doğru öğrenir. İki tane Kitabe'si vardır. En yakın zamanda ben de çok görmek istiyorum. Denizli merkeze çok yakın.





  Servergazi Türbesi
Denizli alınırken Şehit olan komutanlardan biridir. Bizans ordusundan sağ kalan tek asker okla Servergazi'yi şehit etmiştir. (Allah Rahmet Eylesin) Rivayete göre Denizli Valisi Oğuz Kaan Köksal'ın rüyasına girip '' Eyy Vali, Türbemi neden yaptırmıyorsun'' demiş. Vali ise sabah uyanır uyanmaz restorasyona başlama emri vermiştir. (1993) Rivayete göre; Sancağı çalmak isteyen hırsızlar Türbeden çıkarken ölmüşlerdir. Yine başka bir rivayete göre, Kıbrıs Barış Harekatının başladığı gece Servergazi, 40 askeriyle beraber Üzüm Dedesi'nin türbesine gider, ışık olarak belirirler. Üzüm Dede türbesinden çıkarak Servergazi'nin yanındaki beyaz ata biner. Mehmet Gazi ve Yediler Türbesindeki şehit askerleri de yanlarına alarak Çökelez Dağına gidip, Ellez'i de yanlarına alarak Kıbrıs'a savaşmaya giderler. Kıbrıs Savaşı zamanında Servergazi Türbesisinin türbedarı içeri girdiğinde ne sancağı bulabilir ne de kılıcını.  Gittiğinizde Türbeyi ziyaret ederek dua edebilirsiniz. 





  Acıpayam Yazır Cami
Acıpayam ilçesi, Yazır mahallesinde bulunmaktadır. Süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Turistik ziyaretlere açıktır. Ben hiç görmedim, gitmedim ama bir gün yolum Denizli'nin bu güzel yerleri için oraya düşünce muhakkak uğramak istediğim cami.





  Boğaziçi Cami
Denizli'nin (Baklan)  Boğaziçi mahallesinde bulunmaktadır. Denizli otogarından giden arabalarla ulaşabilirsiniz. Dikdörtgen yapılı, süslemeli, tarihi bir yapı. 




  St. Philippe Martyrion Kilisesi
Hieropolis antik kentin kuzeyinde, Hristiyanlığı yaymak için gelen bu kişinin adına yaptırılmıştır. Denizli de görmeniz gereken antik şehrin içinde yer almaktadır. 






  Goncalı ( Laodikya) Kilisesi
Denizli de bulunan Laodikya Antik Kentinde bulunmaktadır. Denizli'ye 6 km uzaklıktadır. Laodikya ''Halkın Sesi'' demek. Zamanın Kralının eşi olan Laodike den gelmektedir. Bölgede çıkan sıcak suyla insanlar tedavi edilmiş ve burası tedavi merkezi haline gelmiş. İncil'in son Babı'nın Vahiy kısmında bahsedilen 7 kiliseden biridir. Bir diğeri bir önceki anlattığım St. Philippe Kilisesidir. 



  Hierapolis Antik Kenti ve Müzesi
Denizli'ye 17 km uzaklıktadır. Antik çağlardan bugüne kadar kalmış ilginç bir yer gerçekten. Pamukkale Travertenlerinin arka tarafında, yakınındadır. UNESCO Dünya Mirası Listesindedir. Helenistik ve Hristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar vardır. 'Holy City' yani Kutsal Şehir olarak anılmaktadır. İçinde depremler sonucu oluşan, etrafındaki yapıları da içine düşüren bir çukur oluşmuş ve bu çukurdan sıcak su sızmaya başlayınca Antik (Kleopatra ) Havuz ortaya çıkmıştır. Zamanında insanlar bu havuza ve travertenlere gelerek şifa bulmuştur. Müze kartınızla bu antik şehre ücretsiz girebilirsiniz ama antik havuz için ücret gerekmektedir. Türkiye de müze kartı edinmeniz sizin için iyi olacaktır. Malum ülkemiz tam bir tarihi cennet. :D





Cehennem Kapısı




Antik Havuz










  Tripolis Antik Kenti
Buldan ilçesinde, Denizliye 40 km uzaklıktadır. Önemli antik kentlerden birisidir arkadaşlar. Gitmişken görmeden dönmeyin burayı. Birçok millete ev sahipliği yapmış, 2000 yıl öncesine ait kalıntılar ortaya çıkmıştır. Hierapolis'e 20 km uzaklıktadır. Müze kartınız var değil mi ? :D 2000 yıllık zeytinyağı atölyesi bulunan değişik kalıntılardan bence. Gidin görün lütfen.










Heykel İşlemeciliği

  Laodikya Antik Kenti
Denizli'nin 6 km kuzeyinde bulunmaktadır. İsmi Kralın eşinden gelmektedir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış zengin kentlerden birisidir. UNESCO Dünya Mirası Listesindedir. Goncalı Kilisesi bu şehrin içindedir. 







500 yıllık kumaş bulunmuş





  Keloğlan Mağarası
Acıpayam Dodurga kasabasında bulunmaktadır. 25 yıl öncesine kadar bilinmiyor, değerli görünmüyormuş bu yer. Mantıklı olarak ele alınması ve ziyarete açıp, bilgilendirilmesi çok iyi olmuş durumdur. Zamanında bir çoban, hayvanlarını kaybedince etrafa bakmaya başlamış ve bir mağara görmüştür. Buraya girmiş, çok ilerlediği için geri dönememiş yolu kaybetmiştir. Onu aramaya çıkan köylüler 20 gün sonra onu mağarada bulmuşlar. Bakmışlar ki çoban saçı sakalı birbirine karışmış tanınmaz hale gelmiş. O zamandan itibaren insanlar kel olanların buraya girince saçı sakalının çıkacağını inanmışlar orayı kutsallaştırmışlar kendilerince. :D güzel bir hikaye. 






  Honaz Dağı Milli Parkı
Denizli'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Tatilinizde uğramanız gereken muhakkak yerlerden biridir. Ege bölgesinin en yüksek yeridir. Yüzlerce çeşit bitki türü varmış, botanikçilere kolay gelsin. :D Yürüyüş, piknik, tırmanış yapabilir. Çadır kurabilirsiniz. 






Denizli Güney Şelalesi








 
 Sizlere Denizli'nin incilerini, muhakkak gidilmesi gereken yerlerini aktardım. Umarım faydalı olmuştur. Daha sayamadığım çok yeri var tabii ki. Kaplıcalara da gitmeden dönmeyin. İnternetten kaplıca mekanlarını bakabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum. Görüşmek üzere. Hoşçakalın. 😃

You Might Also Like

0 yorum

En Çok Okunanlar

Bodrum En İyi Sahilleri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar? Yaz yaklaşıyor, insanın da içi kıpır kıpır oluyor tabii. Size Bodrum'un televizyonlarda anlatıla...